Co je to ostrovní FVE a komu je určena?

ostrovní fotovoltaická elektrárnaS probíhající diskusí o změně klimatu, naší závislosti na fosilních zdrojích a v souvislosti s přirozenou potřebou zajistit se proti výpadkům zásobování, roste zájem o takzvané ostrovní fotovoltaické elektrárny a v širším kontextu o ostrovní domy. Jak fungují a proč nejsou zdaleka pro každého?


Jako ostrovní FVE se označuje taková instalace solárních panelů, kdy se objekt zcela obejde bez připojení k rozvodné síti elektřiny. Existuje celá řada případů, kdy je ostrovní systém jediným dostupným zdrojem energie a pak má nezastupitelnou roli. Kromě izolovaných horských chat nebo polárních stanic se jedná třeba o množství samočinných zařízení v terénu, ke kterým není možné rozumně dovést elektřinu.

ostrovní fotovoltaická elektrárna

Využití co největšího množství vyrobené elektřiny pro vlastní potřebu je budoucností fotovoltaiky. Zdroj: commons.wikimedia.org

Výhody a nevýhody ostrovní FVE

Když se to trochu přežene - vládu mohou sesadit mutanti z vesmíru a přesto si s ostrovní fotovoltaickou elektrárnou vyrábíte elektřinu, jako by se nechumelilo. Nezávislost na centrálních zdrojích má nejen praktický význam (jsou místa, kam dráty nenatáhnete, nebo kde stále kolísá napětí), ale řada lidí o ni má zájem čistě z přesvědčení.

Součásti ostrovního fotovoltaického systému

Solární panely jsou propojené s bateriemi pomocí regulátoru nabíjení. Připojené spotřebiče jsou tak napájené přímo z panelů a nebo z baterií. Zádrhel nastává v momentě, kdy kapacita baterií nestačí pro běžný provoz.

V místech izolovaných od civilizace (jako jsou polární stanice) je tak ostrovní elektrárna doplněná záložním zdrojem, kterým bývá nejčastěji benzínová elektrocentrála.

Proč není dobré mít ostrovní systém uprostřed civilizace

Tady pozor - otázka nezní "proč nesnížit svoji závislost na centrálních dodávkách na minimum". Opravdu si myslíme, že rozumná míra soběstačnosti je ekonomická a nadto i chrání přírodu. Systém závislý pouze na bateriích ale v zimních měsících (kdy je potřeba nejvíc svítit a topit) nepředstavuje hospodárnou variantu. Na chatě si v nouzi můžete pustit elektrocentrálu, ale uprostřed města jsou to zbytečné exhalace navíc.

Hybridní systém znamená nezávislost a má zadní vrátka

Období, kdy fotovoltaické panely nevyrábějí dost elektřiny na to, aby utáhly provoz celé domácnosti, je záložní přípojka k rozvodné síti ekologičtějším řešením, než elektrocentrála v garáži. Takzvaný hybridní systém využívá na maximum elektřinu ze sluníčka, přebytky ukládá do baterií a ze sítě čerpá jen tolik, na co vlastní výroba nestačí. Čím lépe se celková spotřeba elektřiny v domácnosti nebo v domě zahrne do kalkulace před instalací FVE, tím lepší poměr vlastní výroby a elektřiny ze sítě vám vyjde.

Shrnutí

Důvodů pro soběstačné fungování s fotovoltaickým systémem může být několik. Od ryzí nutnosti v izolovaných oblastech až po přesvědčení o vhodnosti snížení závislosti na civilizaci, potažmo fosilních zdrojích. Pokud berete maximální možnou nezávislost jako investici nebo jako formu vyjádření svých ekologických postojů, je právě hybridní, nikoliv ostrovní systém tím nejlepším pro vás.

Zdroje:
bce.cz/ostrovni-system-vypati-se/
cs.wikipedia.ofg/wiki/Solární_ostrov

Žádné komentáře:

Okomentovat