Velké usnadnění při ostření řetězů motorových pil

V případě, že řežete měkké a čerstvé dřevo, borovici nebo smrk, nejčastěji přímo v lese, dá se bez broušení řezat klidně celý den. U suchého palivového dřeva, zejména tvrdého listnatého, je potřeba
brousit řetěz cca každé tři hodiny. Pokud se na broušení lidově řečeno vykašlete, je možné, že už řetěz pilníkem nenabrousíte a z toho koukají zbytečné komplikace.

Jak vypadá pilový řetěz


Pilový řetěz se skládá z řezných zubů a zubů omezujících hloubku řezu. Zuby řezné, nebo někdy také hoblovací, se brousí ve třech úhlech - uvádějí se jako úhel broušení, úhel zubu a úhel čela. Na řezné zuby používáme převážně kulatý pilník správného průměru, na omezovače potom pilník plochý. Účelem broušení je obnovit ostří břitu hoblovacího zubu a při tom zachovat jeho přesah nad zubem omezovacím.


Pozor na přesah hoblovacích zubů


Pokud by přesah zubů nebyl optimální, nastávají dvě krajní varianty - při malém přesahu pila málo řeže, zuby mají malý záběr. V opačném případě se zuby zakusují příliš hluboko a pila jede trhaně, vibruje a zvyšuje se riziko, že Vám od dřeva odskočí.
Celá operace není zdaleka tak těžká, jako spíš zdlouhavá a někde uprostřed lesa může pěkně lézt na nervy. Ostřit je ale potřeba ze dříve zmíněných důvodů.
Kulatým pilníkem brousíme řezné zuby pod určitým pevně daným úhlem, nejčastěji 30°. To je úhel mezi pilníkem a lištou pily při pohledu shora. Pokud se podíváte na lištu pily zepředu, je nutné pilníkem držet s lištou pravý úhel. Ještě jednou a srozumitelně - pokud je vodící lišta řetězové pily svisle, pilníkem se pohybujeme pouze horizontálně.
Pilový řetěz obsahuje zuby "levé" a "pravé", které se střídají. Broušení probíhá analogicky v obou směrech, přísně je potřeba dodržovat zmíněné úhly - třicet stupňů a pravý úhel. K dodržení obou úhlů a správného přítlaku je možné ke kulatému pilníku dokoupit vodítko, do kterého se pilník před broušením pilových zubů zacvakne. Pokud to opravdu nemáte "v ruce", rozhodně je lepší vodítko používat, nebo si řetěz zničíte.
Běžné a masově používané pilníky a přípravky na ostření pilových řetězů najdete v obchodě Boukal, u profesionálů na stroje a nářadí: http://shop.boukal.cz/rucni-naradi/pilniky-na-retezy/

Celý postup se dá výrazně zjednodušit použitím velice mazaného přípravku na broušení řetězových pil, který v sobě obsahuje kulatý pilník, vodítko a plochý pilník, nastavené ve správných úhlech. Celá soustava řezného a vymezovacího zubu se s ním brousí najednou, vodítko hlídá správný úhel a zachován je i optimální přesah řezacího zubu nad vymezovacím.
Na přiloženém videu uvidíte tento přípravek tak říkajíc v akci a sledovat můžete i porovnání s šikovným brusičem bez přípravku, který by jinak podle normálních měřítek postupoval svižně.

Žádné komentáře:

Okomentovat