Gastronádoby - jedna velikost na celém světě

Že budu na svém blogu o technických zajímavostech psát o tak banální věci, jako je vaření, to mě věru nenapadlo. Jedna věc mě ale fascinovala a stojí za to se o ni podělit. Určitě jste v prodejně zmrzliny viděli nerezové nebo plastové vaničky, ze kterých Vám zmrzlinář servíruje kopeček. Možná jste si všimli na nějakém rautu, že úplně stejné vaničky obsahují bublající gulášek nebo svíčkovou. A do třetice jste možná to stejné viděli v Maroku nebo ve Spojených státech. Napadlo Vás, že velikost gastronádob je daná normou a závazná pro celý svět?


Někdy v šedesátých létech dvacátého století napadlo chytré Švýcary, že pokud by se v gastronomických zařízeních používaly standardizované velikosti hranatých nádob, které se budou dát řadit podle vzorce do standardních rozměrů, značně se všem zjednoduší práce. Slovo dalo slovo a vznikla unikátní celosvětová domluva, kde se jednotný roměr 53 x 32,5 cm vzal jako základní jednotka GN 1/1 a všechny další rozměry gastronádob se počítaly jako její zlomek nebo násobek. Dosáhlo se tím toho, že veškeré další zařízení gastronomického provozu počínaje sporáky, vodní lázní pro ohřívání potravin, skladovými prostory, chladícími a prezentačními pulty, až po lednice, mrazáky a šokové mrazáky, všude bezvadně tvarově a velikostně vyjdeme s jednou normovanou velikostí vaniček, van, boxů a krabic, které se souhrnně označují jako gastronádoby.
Příprava potravin v měřítku restaurace, závodní jídelny nebo hotelové kuchyně vítá každé ulehčení, zrychlení a zjednodušení. Normované velikosti gastronádob, jejich vzájemná zaměnitelnost a přesně definované velikosti spotřebičů a skladovacích míst znamenají úsporu času i peněz. Tím, že jsou gastronádoby přesně velikostně definované, do jednoho systému Vám skvěle zapadnou i od několika výrobců najednou, a není potřeba hledět na značku, jako je tomu třeba u běžného nádobí. Proto kdybyste vzali zmíněnou vaničku se zmrzlinou v cukrárně na rohu Horní ulice a zavezli ji na druhý konec republiky, kde probíhá raut v pětihvězdičkovém hotelu, do vyhřívaných prezentačních stolů zapadne na milimetr přesně vedle svíčkové Stroganov nebo slavičí paštiky.

Gastronádoby a využité materiály.

Dlouho jsem si myslel, že se gastronádoby vyrábějí jen z nerezového plechu, a bral jsem to jako samozřejmost, protože se nerez v gastronomii uplatňuje tak dokonale, jako nikde jinde. Až studiem dalších materiálů jsem objevil řadu dalších materiálů, které doplňují vybavení gastronomických zařízení ve stejném rozměrovém rámci a se zachováním všech zmíněných předností.

Polyetylen, polypropylen a polykarbonát.

Ne, nejsou to tři kouzelní skřítci z nějaké nové bláznivé pohádky, jsou to tři moderní plastické hmoty s hojným využitím v gastronomii. Plastové gastronádoby vynikají odolností proti mechanickému poškození, minimální hmotností a minimálními nároky na skladování. Gastronádoby nepřijímají chuti skladovaných potravin, ani jejich aroma. Hodí se tak ke skladování potravin a jejich chlazení / mražení ve velkém měřítku při zachování efektivního provozu. Jak bylo zmíněno, stále mluvíme o gastronádobách normované velikosti, které se na milimetr přesně vlezou do profesionálních chladnic nebo mrazáků.

reklama: Čerstvé potraviny vydrží déle, pokud z nich odčerpáte vzduch. Vakuování potravin tak pomůže vaší peněžence a nakonec i přírodě.

Melamin jako keramika

Keramika je k prezentaci potravin velice elegantní, ale zkuste s ní trochu nešetrně klepnout o stůl. Zkuste si také zachovat s těžkými keramickými mísami rychlost a efektivitu práce. Proto v minulosti jedna chytrá hlava vymyslela syntetický materiál, který je tvrdý, bílý a elegantní jako porcelán, ale vydrží pády, skoro nic neváží a je levný na výrobu - melamin. Gastronádoby z melaminu slouží k elegantní prezentaci potravin, nebo všude tam, kde je potřeba pevná odolná nádoba, ale nerez by byl řekněme příliš drahý nebo těžký.

Smaltované gastronádoby

Smaltovaný hrnec má doma každá hospodyňka a každá Vám ochotně řekne, proč je lepší, než jakýkoliv nerezový. Lépe rozvádí teplo, lépe akumuluje, je pěkný. Smaltované plechy, pekáče a hrnce si právem drží místo v moderní kuchyni. Smaltované gastronádoby potom právem udržují svoje postavení v profesionálním gastro vybavení, právě pro svoje perfektní vlastnosti klasického a léty osvědčeného smaltu.


Žádné komentáře:

Okomentovat