Mikrometrický hloubkoměr

Nedávno jsem našel v jedné skříni zajímavý gadget. Vypadá to jako všechno možné, ale po chvilce studia a shánění informací na internetu jsem to rozlousknul - jedná se o mikrometrický hloubkoměr. Měřící nástroj založený na dost podobném principu, jako klasický mikrometr, se kterým se šťastnější z nás setkali v dílnách na základní škole, nebo ve fyzice na střední. Slouží ale k přesnému měření velikosti prohlubní.

Mikrometrický hloubkoměr je určen k přesnému měření hloubky vyvrtaných děr, drážek a různých otvorů. Mikrometrická hlava mechanického mikrometrického hloubkoměru je prakticky shodná s jinými mechanickými mikrometrickými měřidly. Rozdílem je, že se měří míra vysunutí bodce. Všechny dílenské hloubkoměry pracují na zhruba stejném principu - z rovné základny, která slouží k zapření hloubkoměru na povrchu předmětu, a která představuje na stupnici nulu, se do vyvrtaného otvoru nebo drážky vysouvá tenký bodec a jeho vysunutí je odečítáno na těle přístroje. Pro měření v desetinách milimetru byly vytvořeny mikrometrické hloubkoměry s mikrometrickým šroubem, který umožňuje opravdu velice citlivý posun. Vzhledem k tomu, že má ruční mikrometrický hloubkoměr měřící rozsah jen 10 mm, dodává se se sadou výměnných bodců tak, aby citlivé měření probíhalo ve větším rozmezí. Pokud výrobce vysloveně uvádí, že jsou bodce vyrobené přesně a není potřeba při výměně přístroj kalibrovat, jedná se o velice flexibilní přístroj.
mechanický mikrometrický hloubkoměr

Záhadně vypadající sofistikované měřící zařízení - mechanický mikrometrický hloubkoměr
mikrometrické měřítko
Šroubovací měřící hlava je principiálně stejná, jako u mikrometrických měřítek, se kterými jsme se setkali ve školní výuce
Na úplně jiné úrovni jsou potom digitální mikrometrické hloubkoměry, které sofistikovanou mechaniku spojují s možnostmi moderních digitálních přístrojů, čitelným displejem a plejádou pokročilých funkcí. Zástupcem nejmodernější měřící techniky je třeba digitální mikrometrický hloubkoměr Bernardo.


Zástupce moderních měřících zařízení - digitální mikrometrický hloubkoměr Bernardo

Žádné komentáře:

Okomentovat