Jakou barvu má vůbec bílé zlato?

Označení materiálu „bílé zlato“ má původ na počátku dvacátého století, kdy se ve šperkařství hledala cenově přijatelnější alternativa za platinu. Jde vlastně o slévání několika prvků dohromady, kde je v určitém poměru zastoupeno zlato a další kovy, které mění barvu slitiny a její tvrdost.


Bílé zlato vzniká jako slitina ryzího zlata s kovy, které ve slitině vyniknou nad klasickou žlutou barvou zlata. Slitiny se využívá právě z důvodu dosažení požadované barvy šperku a zvýšení jeho tvrdosti. Ryzí zlato je totiž samo o sobě velmi měkké.

Ve slitinách se využívá prvků paladia, zinku nebo niklu. Bílé zlato s využitím paladia je stále poměrně měkké a tvárné, a hodí se tak proto pro šperky osázené kameny. Pro zásnubní nebo snubní prsteny se používá nikl nebo zinek, slitiny dosahují vyšší tvrdosti a nejsou tak drahé jako paladium. Nevýhodou niklu je případná alergická reakce, pro kterou je typická drobná kožní vyrážka. Alergie na ostatní prvky není až tak častá.

Bílé zlato ve skutečnosti není bílé, obsahuje stopy šedi, může být i nažloutlé barvy. Estetický dojem se napravuje galvanizací, kdy se na povrch šperků nanáší vrstva rhodia. Šperk je pak na pohled srovnatelný s prstenem ze stříbra. Co však spolehlivě prozradí složení šperku je jeho hmotnost. Zlato totiž váží více než stříbro. Samozřejmě lze šperk podrobit i testy ryzosti pro prověření jeho složení.

Vraťme se zpět k rhodiování. Často se stává, že se rhodium z prstenu po nějakém čase „ztratí“ a odhalí se tak původní šedá nebo nažloutlá slitina. Nejde o vadu výrobku nebo chybu šperkaře, ovšem o přirozenou vlastnost, kterou nelze ovlivnit. Horší varianta odhalení spodní vrstvy šperku je, když vystoupí čistá žlutá barva. V tom případě vás napálil obchodník a prodal vám klasický zlatý prsten místo bílého zlata.

Nepříjemným tahanicím o to, kde je pravda, předejdete vystavením paragonu na prsten z bílého zlata. Se zlatem se slévají i jiné prvky než paladium, zinek nebo nikl. Legováním (sléváním) mědi a zlata vznikne červený barva, smíchání zlata s ocelí zase dosáhneme modré barvy. Pro tyto slitiny už ale pojem bílé zlato nepřísluší.


 snubní prsten


Zvláštní kombinace materiálů u snubního prstenu - vnitřní kroužek, viditelně oddělený, byl zhotovený z titanu, vnější kroužek z bílého zlata bez povrchové úpravy.

Žádné komentáře:

Okomentovat