Visible Earth: adresář obrázků, vizualizací a animací Země od americké NASA

Fotografie Země z družice fascinují již několikátou generaci milovníků krásy a dobrodružství. Vše začalo v prosinci roku 1972, kdy astronauti projektu Apollo 17 po cestě k Měsíci udělali první fotografie "modré planety" z vesmíru, vyvrcholením je GIS projekt americké agentury NASA sdružující obrázky, vizualizace a animace z celé řady výzkumných prací NASA na jednom místě, volně ke stažení, a často i v perfektním rozlišení a kvalitě.

 

Web Visible Earth představuje neustále aktualizovanou centralizovanou databázi zajímavých fotografií, obrázků a animací, které souvisí s výzkumnými projekty NASA. Obrázky zobrazující biosféru, zemědělství, atmosféru, hydrosféru, oceány, povrch Země, kryosféru a další ucelená témata můžete filtrovat a libovolně prohlížet v plném rozlišení.

Visible Earth - několik ukázek


Na západním pobřeží Jižní Ameriky se vzduch plný vláhy z Tichého oceánu stýká s vyprahlou pouští Peru. Dramatický souboj dvou světů, který trvá déle, než lidská paměť sahá, je způsoben vlastností oceánských stratokumulů, zvláštního typu mraků, které jsou sice plné vláhy, ale pohybují se pouze několik stovek metrů nad zemí. Jejich pohyb směrem na východ a šance, že zavlaží vyprahlé písky peruánského vnitrozemí, je blokován štíty pobřežních And a zasahují tak jen velice málo do vnitrozemí, pouze nad město Lima.


Originál fotografie v dobrém rozlišení a s možností stažení najdete na http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=83796


Jistě znáte případy, kdy naši poklidnou středoevropskou zemi pokropí písek ze Sahary. Tento vzácný jev, patřčně rozebíraný v předpovědi počasí v médiích, je jinde na světě denní realitou. Obrovské množství prachových částic se každý moment zvedá z povrchu dun ve vanoucím větru, a pokud je podkladem pro snímek voda, stejně jako na fotografii jižního pobřeží Ománu, vznikne krásná kombinace dvou barev, opět souboj dvou světů - země a vody.


Originál fotografie naleznete na http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=83869

Teto článek vzniknul za laskavého přispění společnosti DIGIS, spol. s r.o., dodávající ucelená řešení v oblasti geografických informačních systémů (GIS)




Žádné komentáře:

Okomentovat