Magnetický olej - MAG SEAL

Jak dosáhnout dokonalého mazání kovových dílů a maziva, které bez nutnosti těsnění udrží styčné plochy čisté od prachu? Tato výzva nedala spát inženýrům americké NASA a výsledkem je magnetický olej s obchodním názvem MAG SEAL. Tento ovšem nedostanete na pumpě v lahvi, ale pouze v některých hi-tech výrobcích.

Na začátku byla určitě potřeba dosáhnout co nejdokonalejšího mazání některých pohyblivých částí přístrojů v místech a na přístrojích, kde není možná průběžná údržba. Typicky si můžeme představit právě zařízení kosmických družic nebo orbitální stanice. Nejen že může být zhola nemožné namazaný spoj rozebírat a znovu promazat, ale eventuální únik maziva do prostoru by se mohl rovnat katastrofě. A do třetice - mazaný spoj dvou kovových částí by se měl obejít bez nutnosti gumového nebo silikonového těsnění, které jsou obě velmi náchylné na poškození mrazem a UV paprsky. A výsledek?

Vynález z dílny amerických vědců a inženýrů je olej obsahující mikroskopické magnetické částečky, tak zvaný MAG SEAL. Slovo MAG v tomto případě znamená magnetický, slovo SEAL ale nemá nic společného s tuleněm, nebo speciálními složkami americké armády, ale se slovem pečeť, zapečetit, uzavřít. Tento magnetický olej totiž nevyniká jen ve své dokonalé přilnavosti k magnetickým povrchům, ale také v tom, že se do spáry, která je MAG SEALED, čili uzavřená magnetickým olejem, nedostane žádné cizorodé těleso.

MAG SEALED rybářské navijáky Daiwa


A kde jsme na tuto technologii tentokrát narazili? Určitě si vybavíte, že jednu dobu magnetický olej nabízeli v teleshopingu (beztak podvod) a pak se po něm na dlouho slehla zem. Nyní ale máte možnost si vyzkoušet rybářský naviják absolutní světové špičky - firmy DAIWA, který se honosí faktem, že se do pohyblivých částí nedostane vlhkost ani prach, a to bez použítí jakýchkoliv těsnění z gumy, silikonu, nebo jiného známého plastického materiálu, který má jako vždy svá pro a proti. Holedbají se tím, že MAG SEAL nejen že dokonale pohyblivé části promaže, ale že je doslova zapečetí před vnikem prachu a písku, kterého je u vody vždycky dostatek.
Daiwa Caldia


Technicky vychytaný a přitom cenově stále ještě dostupný super naviják Daiwa Caldia - důkaz, jak skvěle mohou pohyblivá spojení mazaná magnetickým olejem fungovat.

Test navijáků s MAG SEAL společnosti Daiwa


Hovoří zaměstnanec firmy ML SPORT, pan Petr Bednařík:

Na vlastní oči jsem viděl test, kterému jsem nemohl uvěřit – zahrabali jsme do plážového písku naviják s MAG SEAL a druhý od stejné firmy, tentokrát s běžným těsněním. Poté koupačka ve slané vodě a následně ještě tyto tři cykly dokola. Naviják s MAG SEALem byl po oprání a usušení jako nový (DAIWA CALDIA). Naviják bez NASA olejíčku ze sebe vydával otřesné zvuky a s kličkou šlo točit jen velmi stěží (DAIWA CROSSFIRE). Navijáky s technologií MAG SEAL jsou technologicky na velmi vysoké úrovni, doporučujeme je tedy pro náročné rybáře, kteří od navijáku vyžadují např. životnost 10 a více let, nebo loví v náročných podmínkách – písek, slaná voda.

Jak vidíte, pro srovnání byly využity dva navijáky stejné firmy, tedy žádná reklama. Ten bez magnetického oleje prostě podobně barbarským zacházením zničíte, takže pokud Vaše rybaření nepostrádá nějaké to drama v prachu a slané vodě, nová řada navijáků Daiwa s olejem MAG SEAL je určena právě pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat